Bedre Bad Bedre Energi - Sommerhus

Sådan gør du sommerhuset helt klar til den ny sæson

Når sommerhuset skal genåbnes til en ny sæson, er der mange ting, du skal huske at gøre, så du slipper for ubehagelige overraskelser resten af sommeren. Der er meget, som kan ske med et hus, der har stået mere eller mindre uden opsyn gennem årets koldeste halvdel. Måske med vand varme og endda el slået fra.

Der er meget, du skal være opmærksom på, men du kommer langt med lidt overblik, dit syn og din lugtesans. Her får du et fyldigt overblik over, hvad du skal gøre. De fleste af tingene vil vise sig at være i orden – det er de oftest – men undersøg det alligevel, så du er sikker på at få en god sommer i sommerhuset.

Fugt er nok det problem, der oftest findes i forsæsonens sommerhuse, men heldigvis er det til at afhjælpe ved en grundig udluftning. Læs her nedenfor, hvad du mere bør gøre:

INDENFOR

UDVENDIGT

Bedre Bad Bedre Energi - Sommerhus

Stue og værelser

Luft ud og slip af med fugtdyner i sommerhus

Noget af det vigtigste at gøre er at lufte ud. Sommerhuset har stået med kold, stillestående luft i flere måneder, og det er ikke sundt for huset. Luften indeholder fugt, som kan sætte sig i mur- og træværk, møbler og tæpper, og fugt giver grobund for bl.a. skimmel, som giver et usundt indeklima. Så luft grundigt ud – husk at åbne dørene inde i huset, så alle rum bliver luftet igennem.

Åbn også alle skabslåger, så vinterens stillestående luft også kommer ud af skabene.

Luft dynerne udenfor

Hvis dynerne overvintrer i sommerhuset, er det også vigtigt at få dem luftet godt igennem. Læg dem ud i solen – det giver også luft til madrasserne, mens du lufter ud. Hvis der er løse hynder i en sofa eller lænestol, har de også godt af en tur ud i den friske luft og vind.

Forårsrengøring afslører også skader

I det hele taget, er det godt at starte sommerhussæsonen med en grundig forårsrengøring. Dels får du vinterens støv ud af huset, og samtidig kommer du ud i alle kroge og ind bagerst i alle skabe, hvor du så samtidig kan holde øje med, om der er mørke fugtskjolde, muselort eller andre tegn på skimmel eller skadedyr, som du bør sætte ind overfor. Det er i øvrigt godt at der bliver luftet ud mens og efter, der bliver vasket gulv. Så tørrer det våde gulv hurtigere, og den fugtige luft kommer ud af huset.

Er der tegn på mus?

Hvis du under rengøringen finder muselort, afgnavede madrester eller andre tegn på, at der er mus i huset, skal du straks sætte fælder op. Musene forsvinder ikke af sig selv, tværtimod formerer de sig, så der kommer flere.

Få ventilation året rundt i sommerhuset

Er der ventilationsåbninger i alle rum i sommerhuset? Det kan give cirkulation af luft – og modvirke fugt – så det er en overvejelse værd, om du skal få det lavet, hvis de ikke er der. Der er også forskellige typer af solcelledrevet ventilation, som kan give udluftning af sommerhuset hele året – også i de måneder, hvor huset står tomt. Selv i de mørkeste vintermåneder er der sollys til at drive det.

Luft ud hele sommeren

Det er ikke kun når sommerhussæsonen begynder, at der skal luftes ud. Gør det hver gang, I ankommer – og helst også to gange om dagen, mens I er i sommerhuset. En familie på fire-fem personer skaber mange liter vanddamp hver dag, både når vi trækker vejret, sveder og når vi går i bad, koger vand, laver mad, kaffe osv. Al den vanddamp skal helst ud af huset, og det kommer den, når der bliver luftet ud.

Bedre Bad - Bedre Energi - elektriker

El

Undgå alvorlige el-ulykker

Begynd også sommerhussæsonen med at teste, om HFI/HPFI-relæet virker som det skal. Tryk på testknappen [T] og tjek om relæet slår fra i tilfælde af overbelastning eller kortslutning. Det bør man i det hele taget gøre med jævne mellemrum, så gør det til en vane altid at tjekke relæet, når sommerhuset bliver åbnet efter vinteren – og når du lukker huset af i efteråret.

Det kan også være en god idé at se efter, om der er spor efter, at mus har gnavet i nogle af ledningerne. Ødelagte ledninger kan nemlig forårsage kortslutninger og i værste fald brand.

Bedre Bad - Bedre Energi - hansgrohe bruser og vandhane - AXOR håndbruser - Dansani vask og underskab - Geberit toilet - Luna Blue vægfliser

Badeværelser

Fugten samler sig i træ på badeværelset

Når vi ser på badeværelset, er udluftning altid vigtigt. Her skal luftes ud – ikke bare når sæsonen begynder, men helst hver gang nogen har været i bad – og i det mindste hver dag.

Pas især på, når sommerhusets badeværelse er beklædt med træ. Træ suger vand, og hvis der ikke er nok ventilation, bliver det siddende som fugt. Det vil vise sig som mørke skjolder op ad væggen – oftest i hjørnerne, for neden og oppe ved loftet.

Fliser og vinyl kan lukke vand ind

Tjek også fugerne mellem fliserne – og om der skulle være fliser, der har løsnet sig. Utætheder ved fliserne åbner for vand og fugt, som kan trænge ind bagved og give fugtproblemer. Det samme gælder, hvis der er vinyl på gulvet eller væggen i badeværelset, hvilket der ofte er på ældre badeværelser. Vinylen kan tørre ud og revne – især i samlinger, og hvor den er bukket inde i hjørner. Revnerne åbner for at vandet kommer ind under vinylen, så det er vigtigt at få dem udbedret – eventuelt erstatte vinylen med noget nyt eller med fliser.

Løber dit toilet med vandregningen?

Og mens du er i badeværelset, bør du se efter, om toilettet løber. Det er tydeligt, hvis der er uro i vandoverfladen, men det kan også sive så stille, at det nærmest ikke kan ses. Læg et stykketoiletpapir i siden af den tørre toiletkumme, og se om det bliver vådt. Kig også efter gullige kalk-aflejringer. Et løbende toilet spilder – ligesom en dryppende vandhane – virkelig mange liter vand hver dag. Hvis der er uro i overfladen, er det over 1.000 liter om dagen – og selv den usynlige siven koster over 250 liter om dagen, så få det ordnet!

Spar litervis af vand ved hvert skyl

Overvej om det er i år, du skal have skiftet sanitet eller vandhaner i sommerhuset. Et ældre toilet bruger meget vand – 10 liter – til hvert skyl, hvor nye toiletter kun bruger f.eks. 3-6 liter. Et nyt toilet vil derfor betale sig selv tilbage i sparet vand i løbet af kort tid – alt efter hvor ofte, sommerhuset er i brug.

Grohe Essence Smartcontrol

Køkkenet

Gør rørene rent og vandet drikkeklart

Det kan være en god ide at lade vandet løbe nogen tid, inden du bruger det til at drikke. Vand, der har stået stille i månedsvis, samler skidt eller bakterier fra rørene. Det forsvinder, når de bliver skyllet igennem – og rør, der har været tomme hele vinteren har også godt af at blive skyllet rene. Brug det vand, du lader løbe til at vande planter eller vaske vinduer eller lignende, så det ikke går til spilde. Når vandet, der kommer ud af hanen, er friskt, koldt og klart, er det også til at drikke.

Brug afkalker før du laver kaffe

Afkalk kaffemaskinen, inden du brygger den første kande kaffe. Den har stået hele vinteren, og hvis du brygger med det samme, smager den første kande kaffe ikke så godt. En afklaket kaffemaskine bruger også mindre energi – og ja, så smager kaffen bare bedre. Og når du er i gang, kan du også afkalke elkogekedlen.

Sæt gang i opvaskemaskinen

Det er også en god idé at køre opvaskemaskinen – hvis der er installeret en sådan i sommerhuset – med et skylleprogram, uden at der er service i. Så får du renset støv og urenheder ud af maskinen, ligesom du kan konstatere, om der er opstået utætheder i pakninger og slanger hen over vinteren. Vel at mærke inden du står med en opvaskemaskinefuld beskidt service.

På samme måde kan vaskemaskinen også have godt af at køre et skylleprogram, mens den er tom.

Bedre Bad - Bedre Energi - Vandskade i vandrør

Vand

Efterse rørene inden du åbner for vandet

De fleste lukker for vandet i sommerhuset hen over vinteren for at undgå frostsprængninger og andre skader. Tjek for en sikkerheds skyld gerne rør, pakninger og varmtvandsbeholderen, inden du åbner for vandet igen. Lidt tilbageværende vand i et rør kan godt give en frostskade, hvis man er uheldig.

Bliv i huset, når du har åbnet for vandet

Når du har åbnet for vandet, er det stadig vigtigt at være opmærksom på, om der skulle være hul på en installation et sted – måske et sted, der ikke er synligt. Hvis vandet fosser ud, kan du ofte høre det – måske endda se det bliver vådt. Men vandet kan også pible lige så stille, og så er det svært at opdage. Lad for en sikkerheds skyld være med at forlade huset de første par timer efter, at du har åbnet for vandet.

Kører vandmåleren uden påviselig grund

Du kan tjekke det ved at lukke for alle vandhaner i huset, og se, om vandmåleren står stille. Hvis vandmåleren kører, er der en utæthed et sted, og det skal du få gjort noget ved – det kan være noget så banalt som et toilet der løber. Det er dyrt på vandregningen, og frem for alt kan vand, der siver ud, ødelægge huset – og så bliver det virkelig dyrt!

Husk at lade vandet løbe lidt, så du skyller rørene igennem, inden du drikker vandet.

Bedre Bad Bedre Energi - Sommerhus

Loftet

Se efter de lyse pletter under taget

Hvis du kan komme op til loftsrummet, bør du også sikre dig, at alt er i orden deroppe.

De fleste sommerhuse har let tag – eternit, tagpap, stråtag – og har ikke undertag. Derfor kan du ofte se om der er utætheder i tagbelægningen ved at se, om der er lyse pletter i mørket. Det er sollyset, der skinner igennem, og dér vil regn og sne også komme ind.

Er der vådt – eller har der været vådt?

Et andet tegn på utætheder er, hvis der er spor efter fugt på noget af træværket under taget – eller på isoleringen. Hvis dit sommerhus har undertag, kan du måske også konstatere fugt eller skjolder på det. Utætheder i taget skal udbedres, da det vand, der trænger den vej ind er ødelæggende for huset.

Ubudne vintergæster bliver sommeren over

På Loftsrummet kan du også se, om du har haft besøg af mår eller måske rotter hen over vinteren. Måren roder og bygger gange i isoleringen, så hvis isoleringen ligger rodet rundt, har du haft – og har sandsynligvis stadig – mår, der bruger huset.

Rotter er meget sjældne i sommerhusene. Du vil næsten altid kunne lugte dem, og der kan også være spor – rottelort eller gnavemærker efter dem.

Hvis du mener, du har spor efter mår eller rotter, skal du tilkalde kommunens skadedyrsbekæmper, så du kan slippe af med de ubudne gæster.

Har du hvepse, der er ved at flytte ind?

Hold også øje med, om en hveps er begyndt at bygge et bo på dit loft. De gør ikke den store skade på huset, men det kan være til stor irritation – især sidst på sommeren – at have en hvepseflok under taget. Hvepseboer kan også blive bygget under tagets udhæng, og se også efter i skuret. Jo tidligere, du kan få hvepseboet fjernet, jo bedre. Få eventuelt hjælp, hvis boet er stort, eller du ikke har erfaring med hvepseboer.

Bedre Bad - Bedre Energi - Blikkenslager

Tagrender og tag

Hvis der gror træer omkring dit sommerhus

Rigtig mange sommerhuse står i nærheden af træer. Og dem, der ikke gør, står som regel udsat for vind og storm. Begge dele kræver, at du efterser taget og tagrenderne.

Især de sommerhuse, der har træer omkring sig, har risiko for, at tagrenderne stopper til. Se tagrenderne efter, og rens dem for blade, grene, kogler eller hvad der nu er faldet og blæst ned i dem. Hvis dine tagrender stopper til, vil regnvandet flyde over og løbe ned ad husets facade – og det er ikke sundt med en fast strøm af vand ned ad facaden. Uanset om den er af sten eller træ.

Stormene skubber til taget om vinteren

Fjern også grene, der er faldet ned på taget i vinterhalvårets storme. De kan dels skubbe til tagets belægning og dels ende i tagrenden, hvor de skaber propper, der stopper tagrenden til.

Tjek også, om der er synlige tagskader. En tagsten, der er forskubbet, en eternitplade, der er revnet eller andre utætheder. Og få dem udbedret, så du ikke får regnvand gennem taget ned i huset. Sommerhuset står ofte uden opsyn gennem nogle af efteråret og vinterens voldsomme stormvejr, hvor der kan ske skader, og skaderne forværres af, at de ikke bliver opdaget, men for lov til at ligge åbne resten af vinterhalvåret.

Tjek især samlinger ved karnapper eller vinkler på taget (skotrender), omkring skorsten, tagvinduer og lignende steder. Her er taget ofte mest udsat.

Bedre Bad - Bedre Energi - Bryggers energi

Sokkel og facade

Er dit hus åbent for mus?

Gå også en runde omkring huset og efterse sokkel og facade. Slutter vinduer og døre tæt, er rørgennemføringer tætte, eller er der sprækker, hvorigennem mus kan komme ind i huset – der skal ikke meget plads til, før en mus kan klemme sig igennem. Hvis der er lidt råd omkring vinduerne, giver det også mulighed for fugt at trænge ind i huset.

Vokser der fugt på facaden

Se efter algevækst og fugt på facaden – især, hvis dit sommerhus er et træhus. Især bag nedløbsrør, nederst på huset og under vinduerne er udsatte steder, når det handler om fugt. Hvis der er grønne alger eller sorte skjolder, bør du vaske dem ned. Du kan teste træet for råd ved at trykke på det med en syl eller en tynd skruetrækker. Hvis du kan trykke sylen eller skruetrækkeren ind i træet, er det råddent, og du bør udskifte de planker.

Er husets sokkel stadig intakt?

Husk at efterse husets sokkel. Hvis vinterens frost og kulde har skubbet puds af soklen – eller der er kommet revner – er det pladser, hvor fugt kan trænge ind i soklen og op i huset. Også her gælder, at dér hvor der er tagnedløb er udsatte steder. Det samme gælder ved brønde, og hvis der er beplantning tæt på huset og soklen.

Gør friskluftsristene fri

Ofte har soklen nogle friskluftsriste, der åbner for ventilation ind under huset. De skal være åbne – og hvis der er bevoksning foran – højt græs eller buske – skal det beskæres, så det ikke forhindrer ventilationen under huset.

Se efter skader nedefra

Har dit sommerhus en krybekælder, bør du også komme derned og sikre dig, at der ikke er fugt eller skadedyr, som er trængt ind i løbet af vinteren. Begge dele kan hurtigt give dig problemer oppe i stueetagen.

Bedre Bad - Bedre Energi - Blikkenslager

Vedligeholdelse af facaden

Kystluften er hård ved sommerhuset

Sommerhuse i kystnære områder er ofte udsat for meget vind. Og når det er tæt ved havet, vil vinden komme med meget fugt, salt og sand. Alt sammen, ting, der slider på facaden og du vil ofte opleve, at f.eks. dit træværk på sommerhuset kræver mere vedligeholdelse end det gør derhjemme. Det gælder også vinduer og døre.

Udsæt maling til senere

Vent dog med at male til senere på sæsonen, hvor træværket er blevet helt tørt. Hvis du maler på træværk med for meget fugtighed, risikerer du, at malingen skaller af, når fugten begynder at fordampe. Og du har heller ikke lyst til at fugten i ydermurene trænger ind i huset, fordi malingen udenpå betyder, at indad er den nemmeste vej at fordampe.

Bedre Bad Bedre Energi - Biosol

God sommer

Gør det til en hyggelig start på sommersæsonen

Få det hele med. Lav et grundigt eftersyn og en god forårsrengøring, når du åbner sommerhuset. Hvis du bruger en dag på det sammen med familien kan det også være hyggeligt, og det giver dig mulighed for et godt sommerhalvår i sommerhuset – næsten uanset hvordan vejret bliver.

Langt de fleste småskader og mangler kan du selv ordne, men større skadedyr og utætheder er det bedst at få en fagmand til. God sommer!

close